Tilgængelighed og optimal udnyttelse af den offentlige service spiller derfor en væsentlig rolle ved den fremtidige udvikling af byerne i Roskilde Kommune. Målet er, at der skal være nem adgang til udbuddet af offentlig service - både i Roskilde, Jyllinge, Viby og i de øvrige mellemstore bysamfund.
Hovedoverskrifter for offentlig service
Målet er at fastholde og styrke Roskildes position som førende uddannelseskommune. Samarbejdet mellem byens aktører inden for uddannelse, forskning, erhverv og kommune skal fremmes, så kommunens styrkeposition på uddannelsesområdet fastholdes, forstærkes og formidles. Kommuneplanen skal sikre, at de fysiske rammer for den ønskede udvikling er til stede.
I realiseringen af Roskilde som universitets- og vidensby spiller Trekroner en afgørende rolle. Her udfoldes det direkte samspil mellem Roskilde by, erhvervslivet og universitetet. Samtidig er universitetets campusmiljø med ungdomsboliger og cafeer i fortsat udvikling.
På Campus Roskilde har University College Sjælland samlet en række uddannelser inden for pædagogik, sundhed og læring. Campus Roskilde vil fuldt udbygget komme til at omfattet op til 14.000 m2.
Ved Roskilde Universitet er der - i lighed med den tidligere kommuneplan - reserveret areal til udvidelse af universitetet på lang sigt. Nationalt og internationalt er der tendenser til koncentration af forsknings- og uddannelsesfunktioner. Der skal fortsat være plads til universitetet og de forskellige institutioner, der kan have glæde af at ligge i umiddelbar nærhed af universitetet.
I området ved Maglegårdsvej og på Musicon er der samlet en række erhvervsrettede uddannelser. Der er mulighed for indpasning af yderligere uddannelsessteder gennem omdannelse og fortætning.
Samlet set vurderes kapaciteten i kommunens skoler, dagtilbud og klubber, at opfylde behovet i de kommende år. Der er dog udsving imellem de geografiske områder, som kan medføre behov for ændring af skoledistrikter eller ændringer i kapacitet på dagtilbudsområdet.
I det omfang, der bliver behov for egentlige udvidelser af kapaciteter, planlægges der efter at det, så vidt det er muligt, kan ske i tilknytning til eksisterende institutioner og skoler inden for de allerede udlagte områder.
Hvis der på længere sigt viser sig behov for at opføre nye institutioner og fritidsfaciliteter, skal de så vidt muligt placeres i nærområdet tæt på skoler og grønne områder. Håbet er, at det derved bliver oplagt at gå eller tage cyklen, når børnene skal følges til og fra institutionen. Samtidig kan det blive attraktivt for institutionerne at bruge de grønne områder til forskellige udendørs aktiviteter.
En væsentlig udfordring på ældreområdet bliver at sikre et fortsat antal tilstrækkelige plejeboliger i forhold udviklingen af borgere, som har et behov der betyder at de ikke længere kan klare sig i eget hjem.
Den nødvendige kapacitet forventes at ske gennem etableringen af nye plejeboliger, som fx det kommende plejecenter ved Hyrdehøj.
Målet er at fastholde og styrke Roskildes profil som kulturelt knudepunkt. Roskilde Kommune har et stærkt afsæt med en mangfoldig kultur og styrkepositioner især på musikområdet, hvor Roskilde Festival er et af højdepunkterne. Roskilde har desuden en engageret befolkning og et aktivt foreningsliv, der kan bygges videre på.
Roskilde vil samtidig være en markant idrætskommune med gode vilkår for såvel bredde- som eliteidræt. Samlet set ønskes en mangfoldighed af initiativer, der kan fremme folkesundheden.
Byrådet lægger vægt på at fremme nytænkning og nye løsninger i samarbejde med de relevante aktører. Kommuneplanen skal sikre, at de fysiske rammer for den ønskede udvikling er til stede.
Fælles hus på Musicon
Et helt nyt sambyggeri er på vej på Musicon, som skal huse Roskilde Festival, øvelokaleforeningen Råstof Roskilde og egnsteateret Aaben Dans. Visionen er at skabe et samlet kunstnerisk og eksperimenterende hus, hvor forskellige brugere kan mødes på tværs af kunstarter, fagligheder, interesser og organisationer. Et hus, hvor musikken, kunsten, dansen og de engagerende fællesskaber dyrkes og styrkes, i et åbent, almennyttigt og generøst hus, der summer af liv døgnet rundt. Planen er, at huset står færdig til brug marts 2022.
Kunst, kultur og musik i udsatte byområder
Der kommer via projekterne ”Kreative Byrum” og ”Musikken er kittet” fokus på at tilbyde kunst, kultur og musik for borgere i udsatte byområder.
I "Kreative Byrum" arbejder udvalgte kunstnere med at udvikle kunst i tæt dialog og samarbejde med beboerne i Hedeboparken og Ringparken. Her benyttes kunst som driver for byudviklingen og er del af Roskilde Kommunes ’boligpolitik i social balance’, hvor ønsket er at styrke nogle af kommunens udsatte områder endnu mere.
I "Musikken er Kittet" fungerer musikken som katalysator for ”omvendt integration” ved at tiltrække gæster og kommunens øvrige borgere til boligområderne gennem unikke skoleforløb, musikaktiviteter og koncerter i de boligsociale områder. Områderne skal have et unikt omdømme og musisk identitet, der vil overflødiggøre skel mellem mere eller mindre ressourcestærke, eller mere eller mindre udsatte byområder.
Det nye RoskildeBadet
Efter udvidelse og ombygning åbner RoskildeBadet igen i 2020. Hermed får Roskilde en markant svømmefacilitet med moderne rammer for en bred vifte af svømmeaktiviteter.
Outdoor
De blå og grønne elementer i kommunen skal bruges endnu mere til fysisk udfoldelse og bevægelse. Derfor arbejdes der på at skabe flere og bedre muligheder for især den selvorganiserede motion og bevægelse i disse elementer. Roskilde Ring og Rådhusparken er nogle af de områder der vil blive optimeret med bl.a. nye løbestier, etablering af en ny trail-løberute, lys, lettere adgang, samt bedre sammenhæng mellem de to parker.
Kildegården
Kildegården, som er placeret på Roskildes gamle kaserne, har fleksible inde-og udearealer der har til formål at forene undervisning, foreningsaktiviteter og udeliv på nye måder. På Kildegården kan du møde en bred vifte af aktiviteter og blive inspireret til nye interesser, hvad end det er inden for idræt/bevægelse, musik, kunst m.m. Kildegården henvender sig til både skolebørn, studerende, idrætsudøvere, aftenskolekursister, musikudøvere, foreningsfolk og alle andre borgere, som ønsker at være en del af et interessefællesskab. Der bliver løbende tilbudt drop-in tilbud i de forskellige huse.
Kunstgræsbaner
For at udvide mulighederne for ar dyrke idræt udendørs – også om vinteren – anlægges en kunstgræsbane i Svogerslev, som står færdig ved årsskiftet 2019/2020. Samtidig skal den eksisterende kunstgræsbane i Himmelev renoveres, hvortil kommunen har givet et tilskud så Roskilde KFUM kan anlægge endnu en kunstgræsbane på Lillevang. Begge baner forventes at være klar til brug i 2020, hvilket gør at fodbold og andre holdspil fremover får bedre muligheder for at udøve deres aktivitet i de kolde og våde måneder.
Nye rammer for Roskilde Kulturskole
Det er besluttet at etablere nye faciliteter til Roskilde Kulturskole centralt beliggende i afdeling Jyllinge, Nordskolen. I løsningen er der integreret en ny offentlig stiforbindelse igennem skolegården, som forbinder centerområdet med bolig- og parkområderne nord for skolen, og som samtidig skaber en ny fælles indgang til skolen og Kulturskolen. Samtidig etableres der nye udearealer, der sammen med stien sikrer gevinster for både Kulturskolen, Nordskolen og borgerne i Jyllinge. Løsningen skaber mulighed for et tæt samspil mellem de to skoler, og den nye stiforbindelse vil skabe et attraktivt byrum, som bidrager til at binde det centrale Jyllinge sammen.
Nyt kulturhus i Viby
I forlængelse af realiseringsstrategien for Viby Bymidte, er det besluttet at samle bibliotek, borgerservice, KulturCosmos og Lokalhistorisk Arkiv i et bibliotek- og kulturhus på Cosmosgrunden.
Det nye hus skal danne rammerne for kulturelle tilbud, aktiviteter og arrangementer drevet af Roskilde Bibliotekerne, KulturCosmos og Ramsøegnens Lokalhistoriske Arkiv. Som en del af udviklingen af en levende bymidte, skal der i tilknytning til huset skabes et nyt bytorv, som et naturligt centrum og mødested for borgerne i Viby. Herudover skal en koncertsal og en café være med til at generere liv i huset og aktivere pladsen foran. Byggeriet forventes påbegyndt ultimo 2019 og afsluttet medio 2021.
Leg og bevægelse skal ind i hverdagen via udfoldelsesmuligheder for børn, unge, voksne og ældre i lokalområderne. Derfor skal der åbnes for brug af byens rum til alle mulige aktiviteter. Hvilke kan ikke forudsiges, idet det vil være op til borgerne og spontane initiativer.
Generelt skal der i forbindelse med planlægning af boligområder sikres, at der udlægges areal til idrætsanlæg og -faciliteter, og at der etableres god og sikker adgang fra boligerne til anlæggene. Tilsvarende kan der være behov for mindre idrætsanlæg i erhvervsområderne for at give bedre mulighed for at dyrke motion og idræt på arbejdspladsen (firmaidræt). Kommuneplanen åbner mulighed for, at der kan indpasses offentlige formål, friarealer o.lign. i alle boligområder, og at der kan indpasses mindre idrætsanlæg i de eksisterende erhvervsområder, hvis der er ønske om det.