Redegørelse for kulturarv

Roskilde Kommune ser kulturarven som en værdifuld ressource, der kan bidrage til kommunens kulturelle, sociale og økonomiske udvikling, og derudover er den vigtig for byens turisme.

Ved at inddrage kulturhistorien i planlægningen af vores byer giver vi mulighed for, at vi selv og kommende generationer sikres oplevelsesrige og attraktive omgivelser at bo i, at besøge og at udforske.

Formålet med at beskytte de kulturhistoriske værdier er således ikke at lægge restriktioner for byudvikling og andre væsentlige samfundsmæssige interesser.

Der skal fortsat kunne ske udvikling og forandring - også inden for de udpegede kulturmiljøer - men det skal ske i respekt for de historiske spor, så markante rumlige træk og historiske elementer understreges og fortsat udgør visuelle højdepunkter i områderne. Forandringer skal således udformes med udgangspunkt i det udpegede kulturmiljøs karakter, den stedlige byggetradition og det karakteristiske arkitektoniske udtryk.

Kommuneplanens retningslinjer skal sikre, at der ved ønsker om byudvikling, anlæg og ændret anvendelse altid sker en konkret vurdering i forhold til de kulturhistoriske bevaringsværdier, herunder omgivelserne hvorfra de kan opleves eller blive påvirket.

Hvis der skal gennemføres anlæg, byggeri eller indgreb ud fra samfundsmæssige hensyn, som vil forringe konkrete kulturhistoriske bevaringsværdier inden for de udpegede kulturmiljøer, må der i givet fald foretages en afvejning i form af et kommuneplantillæg, som prioriterer anlægget højere end beskyttelsesinteresserne.

Beskrivelse af kulturmiljøer