Byen er dermed også med til at give kommunen en stærk regional position på kultur-, uddannelses- og erhvervsområdet.
I den videre udvikling af Roskilde er fokus på at fastholde og understøtte denne position. Det betyder, at der skal sikres plads til nye aktiviteter i byen. Samtidig prioriteres nærheden til grønne områder højt. Der satses derfor på fortætning og omdannelse inden for de allerede udlagte byområder, primært i de stationsnære områder i Roskilde bymidte og på Musicon. Dette sker ikke mindst nu hvor Trekroner snart er fuldt udbygget.
I Vindinge åbner kommuneplanen mulighed for boligudbygning, der kan være med til at fastholde skole, daginstitutioner og dagligvarehandel.
Strategi for bydelene
Den dynamiske bymidte
Roskilde bymidte skal være hele kommunens dynamiske handels- og kulturcentrum.
Byomdannelse og fortætning skal bruges aktivt til at tiltrække flere butikker, cafeer, kulturtilbud, erhverv og boliger, der kan blandes og supplere hinanden.
Parallelt med den fysiske omdannelse skal der arbejdes med at videreudvikle kultur- og aktivitets-mulighederne i bymidten. Roskilde Kommune vil blandt andet arbejde aktivt for, at byens rum bruges til store events og daglige ophold. Istandsættelse af Stændertorvet og udvikling af Kulturstrøget, Byen hus, nyt Kreativt hus for børn og ombygning af Roskilde bibliotek med ny bibliotekshave bidrager til at den dynamiske bymidte lever. Visionen og mulighederne er nærmere beskrevet i Udviklingsprogram for Roskilde bymidte.
Potentialer for omdannelse og fortætning
Centralt for realiseringen af visionen om fortætning er seks centrale områder i Roskilde bymidte; Sortebrødre Plads, Skoleslagteriet, Schmeltz Plads, Ny Østergade, Gråbrødre Skole, Ringstedgade og Kildegården.
Tilsammen forventes områderne at kunne rumme omkring 700 boliger, ca. 50.000 m2 kontor og andre byerhverv.
Ny Østergade rummer et stort potentiale for en fremtidig byomdannelse og fortætning på ranger- og parkeringsarealerne syd for Roskilde Station. Arealernes præcise rummelighed og anvendelse er endnu uafklaret, hvorfor arealet endnu ikke indgår i kommuneplanens rammeområder. Det ventes imidlertid at projektet bliver afklaret i begyndelsen af planperioden og derfor bliver fulgt op med et tillæg til kommuneplanen.
Arkitektur og byrum
Nybyggeri i bymidten skal tage afsæt i byens egenart og historie, men gerne tilføre spændende arkitektur af høj kvalitet, der passer ind i Roskildes skala. Roskilde Domkirke er på UNESCOs liste over verdenskulturarv og kræver særlig opmærksomhed i planlægningen.
Nye byrum, pladser, torve og stræder skal indbyde til ophold, oplevelse og udfoldelse.
Sammenhængen mellem bymidten og de store parker, fjorden, Roskilde Havn og Vikingeskibsmuseet skal forstærkes, og der skal tilføres byen nye, spændende, grønne aktivitetssteder og forbindelser.
På længere sigt skal sammenhængen mellem bymidten og Kildegården, Kongrescenter og Idrætspark styrkes, for at områdets funktioner og aktiviteter inden for idræt, kultur og fritid i større grad opleves understøtte og supplere kultur og handelslivet i bymidten.
Handelsstrøget
Handelsstrøget skal styrkes ved at der arbejdes aktivt for at fastholde dagligvarebutikkerne centralt i bymidten.
Hersegade skal tilføres nye aktiviteter, der kan gøre gaden til et mere indbydende bindeled mellem bymidten og stationsområdet og et fremtidigt Ny Østergadeprojekt, og medvirke til en styrket sammenhæng med Roskilde Sydby og Musicon.
De indre dele af Københavnsvej skal udvikles, så der dannes et levende forløb med butikker, service mv., der vil kunne styrke sammenhængen mellem bymidten og RO’s torv.
Kulturstrøget
Parallelt med handelsstrøget ligger kulturstrøget med en perlerække af kulturinstitutioner. Kulturstrøget skal videreudvikles ved at forstærke forbindelserne mellem institutionerne, udvikle eksisterende og ny byrum og skabe en tættere forbindelse til handelsstrøget for derved at udvide og synliggøre paletten af tilbud i bymidten.
Himmelev rummer mange attraktive åben-lave og tæt-lave boligbebyggelser. Området er stort set udbygget, men der er flere store grunde med institutioner, der ikke længere er i brug, fx den tidligere højskole. På disse grunde er det tanken, at der skal ske omdannelse og en vis fortætning i respekt for bydelens grønne præg.
Centralt i området ligger Himmelevcenteret, hvor der er mulighed for en mindre udvidelse af butiksarealet, så der kan ske en omdannelse og modernisering af butikkerne.
I Himmelev findes der flere erhvervsområder, hvor det ene på Klosterengen konverteres til boligformål, mens de øvrige fastholdes som hidtil for at sikre en bydel med blandede funktioner.
Trekroner spiller en afgørende rolle i realiseringen af Roskilde som universitets- og vidensby. Her udfoldes samspillet mellem Roskilde by, erhvervslivet, Roskilde Universitet (RUC) og Professionshøjskolen Absalon. Campusmiljøet omkring RUC og Absalon er i fortsat udvikling, og Trekroner har dermed potentiale og kvaliteter til at blive et vidensknudepunkt for hele Region Sjælland.
Den vestlige del af Trekroner-bydelen er stort set udbygget med en god blanding af åben-lav, tæt-lav og etageboliger. I den østlige bydel er udbygningen også godt i gang, hvor der også er lagt vægt på blandede boligformer. Heri indgår også flere almene boligbebyggelser.
Restrummeligheden til boliger er på ca. 360 boliger ved en fortsat blanding af parcelhuse, tæt-lav og etageboliger. Grundet pres på Trekroner Skole følges boligudbygningen tæt, og Trekroner Nord afventer udvikling til det øvrige Trekroner er fuldt udbygget.
Restrummeligheden til kontorerhverv i Trekroner er på ca. 100.000 m2. Herudover er der en stor restrummelighed i de allerede lokalplanlagte erhvervsarealer ved Trekroner station. Den stationsnære placering medfører en mulighed for at udnytte arealerne til arbejdskraftintensive erhverv. Relationen til RUC skal udnyttes ved at udbygge med videns- og forskningsrelaterede erhverv.
Byggeri i Trekroner skal etableres med respekt for områdets terrænforhold, eksisterende beplantning og vådområder og i en udførelse, hvor ny arkitektur forenes med kunstneriske indslag og bæredygtige løsninger. Beplantning og skovbælter opdeler bebyggelserne i overskuelige felter og er grundlag for fremtidige rekreative udfoldelser. Vådområder bevares og udbygges for at skabe nye levesteder for dyr og planter samt rekreative muligheder for beboerne, bl.a. ved kreativ anvendelse af regnvand. Trekroner er en bydel med vægt på det eksperimenterende, arkitekturen og de grønne omgivelser.
Ud mod fjorden ligger Veddelev by og havn. Byen består af et stort åben-lav boligområde fra 60'erne og 70'erne. Vest herfor adskilt af en grøn kile ligger den bevaringsværdige landsby Veddelev.
Kommunen har ønsket at omdanne Ny Højagergård til et nyt boligområde med små boliger, men grundet en fortidsmindefredning er dette ikke muligt. Det er et lokalt ønske, at Veddelev tilføres flere mindre boliger for at skabe større variation i boligudbuddet.
Københavnsvejområdet strækker sig fra Røde Port som det vestligste punkt til kommunegrænsen mod Høje Taastrup i øst. Københavnsvej er en vigtig ankomstvej til Roskilde, men er i dag en lidt identitetsløs indfaldsvej, hvor produktionserhverv ligger side om side med butikker, serviceerhverv og boliger.
Området skiller sig ud ved at variere kraftigt i anvendelse og skala. Enkelte steder er der tomme bygninger. Samtidig er der flere eksempler på, at bygninger er nedrevet og erstattet af parkeringsarealer, der efterlader et diffust og opløst vejrum uden bykvalitet Der er et stort potentiale i udvikling af bebyggelsen langs Københavnsvej, hvor den inderste strækning af vejen ligger stationsnært.
Roskilde Kommune arbejder i to spor for at udvikle Københavnsvej fra en identitetsløs indfaldsvej til en attraktiv bydelsgade i Roskilde. Visionen er at skabe en ny entre til Roskilde med fokus på mobilitet og bykvalitet, hvor vejrummet gradvis ændrer karakter og bymæssighed jo nærmere man kommer Røde Port.
Overgangen fra den pulserende indfaldsvej til den historiske bymidte skal tydeliggøres ved at omdanne den inderste del til en gade som er attraktiv for alle trafikanter, og hvor byen opleves i øjenhøjde.
Udviklingen består af to spor:
- Et vejprojekt, der overordnet har til formål at forbedre fremkommeligheden for alle samtidig med, at der gennemføres en forskønnelse og begrønning af vejrummet. Konkret er der modtaget tilskud fra staten til supercykelsti og busfremkommelighed.
- En afdækning af investorpotentialet, der kan munde ud i en helhedsplan for en helhedsorienteret udvikling og fortætning af Københavnsvej. Udarbejdelsen af en helhedsplan er betinget af, at der er investorinteresse for udvikling og fortætning.
Vejprojektet omfatter hele den 4 km lange strækning fra Røde Port til kommunegrænsen. Mens arbejdet med investorpotentialet og helhedsplanen i første omgang omfatter strækningen på 1,5 km mellem Røde Port og Østre Ringvej.
Imellem bymidten og Milen ligger Roskilde Sydby, der er et sammensat byområde med villaer, etageboliger, grønne områder, store offentlige institutioner og private virksomheder. Byområdet rummer mange kvaliteter, men der er et stigende behov for at udvikle og forny bydelen. Byrådet har derfor igangsat arbejdet med en ny udviklingsstrategi for Roskilde Sydby, med ambitionen om at skabe en mere sammenhængende, attraktiv og levende bydel. Dette er bl.a. motiveret af byrådets nye boligpolitik ‘Byer i social balance’, hvor visionen er at styrke udsatte boligområder, få stærke områder til at løfte mere og sikre at nye områder udvikles stærke og mangfoldige.
Udviklingsstategien skal igangsætte og lede udviklingen af bydelen over de kommende år. Det skal ske gennem inddragelse af borgerne, søsætning af nye projekter, tiltrækning af investeringer og understøttelse af lokale og borgerdrevne initiativer.
Arbejdet med udviklingsstrategien for Roskilde Sydby kan følges på kommunens hjemmeside.
Musicon er Roskildes nye og sprudlende bydel, der med visionen om at være en kreativ og musisk bydel, er under hastig udvikling. Musicon udvikles med en blanding af boliger, erhverv og kulturelle funktioner, hvor Rockmusset Ragnarock og Festivalhøjskolen sammen med en bred en vifte af forenings aktiviteter skaber et unikt kulturliv. I årende 2019-2022 forventes en række store bolig- og erhvervsbyggerier realiseret, i områder kaldet Indfaldet.
Parallelt med udviklingen af selve Musicon arbejdes der for, yderligere at forankre Musicon i Roskilde Sydby og for at styrke samspillet med bymidten, festivalområdet og Milen.
Kulturhistorien i området er den rå industri, og den traditionelle måde at udvikle byer på må gerne udfordres. På Musicon vil der være mulighed for højt byggeri, og nybyggeriet kan spænde fra store bygningskomplekser, der genanvender og bygger nyt på de eksisterende haller, til små containerenheder, der kan sættes sammen, stables og flyttes efter skiftende behov.
Fuldt udbygget forventes Musicon at kunne rumme op til 250.000 m2, heraf ca. 80.000 m2 kontor-/byerhverv og ca. 650 boliger. Læs mere om området på Musicons hjemmeside.
Vindinge er vokset ud omkring den gamle landsby, der stadig rummer velbevarede bygninger og haver omkring gadekæret og kirken. Byen ligger relativt højt i landskabet, og flere steder er der en fin udsigt til Roskilde og det omgivende landskab.
Vindinge ligger tæt på Roskilde med gode cykelforbindelser til Roskilde Station og en planlagt stiforbindelse skal gøre det nemt og hurtigt at komme til Trekroner Station og ud i Roskildes Grønne Ring.
Byudviklingen i Vindinge er med til at sikre at der fortsat kan tilbydes attraktive boliger tæt ved Roskilde. I Vindinge Vest opføres disse år 150 nye boliger. I tillæg til udviklingen af Vindinge Vest skal der ske en fortsat udvikling af Vindinge Nord i henhold til vedtaget helhedsplan. Første etape med i alt 70 boliger er i gang med at blive realiseret, og kommuneplanen muliggør at næste etape med ca. 45 nye boliger kan igangsættes for at imødekomme den lokale efterspørgsel efter flere boliger.
Hyrdehøj og Kristiansminde er de nyeste bydele i den vestlige del af Roskilde. En af de vigtigste kvaliteter i områderne er den tætte kontakt til det omgivende landskab – mod vest den åbne landskabskile mellem Roskilde og Svogerslev og mod syd Hyrdehøj Skov.
I Hyrdehøj er der fortsat ledige boligområder vest for butikscenteret. Her er der udlagt et boligområde ved Engmarken med plads til i alt ca. 40 boliger overvejende i form af tæt-lave boliger. Boligerne forventes færdige i 2020 Syd for butikscenteret kommer der et nyt plejecenter, som ventes realiseret i sommeren 2020. Områderne udvikles i henhold til gældende lokalplaner. Kristiansminde er stort set udbygget. Et mindre område ved Margrethekær henstår. Området er udlagt til boligformål, byggemodning er afsluttet og forventes klar til salg i løbet af 2019.
Sankt Hans Vest er under afvikling som psykiatrisk hospital. Fra 2021 er næsten alle hospitalsfunktioner samlet i Sankt Hans Øst.
I 2019-2020 udarbejdes en helhedsplan for Sankt Hans Vest med en vision om at udvikle området til en ny bydel. Der er fokus på, at bevare de eksisterende værdier og skabe nye fysiske og mentale sammenhænge. Det skal være et område, hvor boliger og erhverv skaber aktivitet og liv, og samtidig skriver sig ind i det smukke fjordlandskab med de bevaringsværdige historiske bygninger. I udviklingen af området skal den rige kulturhistorie om 200 års sygdoms- og healingshistorie fortsat være synlig.
Målsætningen er at skabe et helstøbt og mangfoldigt bykvarter med blandede funktioner og boligformer, gode udearealer og nye sammenhænge med skov, fjord og by. Her bliver primært indrettet nye funktioner i de gamle hospitalsbygninger, mens der i begrænset omfang vil kunne bygges nyt.
Svogerslev er boligbyen i det grønne, og ligger solidt placeret i Roskildes Grønne Ring, omgivet af smuk natur. Kendetegnende er også et velbevaret landsbymiljø, mange parcelhus- og rækkehusområder, en god skole, arbejdspladser og et aktivt foreningsliv.
I 2019 og 2020 er udarbejdet en helhedsplan for Svogerslev, der har til formål at styrke og videreudvikle Svogerslev som en helstøbt og attraktiv boligby med blandede boligformer, attraktive grønne områder og gode private og offentlige funktioner.
Med helhedsplanen som styringsredskab, er ambitionen at sikre fortsat dynamik i byens befolkningssammensætning og synergi mellem private initiativer og langsigtet planlægning.