I Roskilde Kommune findes ét affaldsforbrændingsanlæg - Energitårnet på Håndværkervej. Herudover findes døgnåbne genbrugspladser, hvor private kan aflevere affald i Jyllinge, Roskilde og Viby. Alle anlæggene drives af affaldsselskabet KARA/NOVEREN, som ejes af 9 sjællandske kommuner, heriblandt Roskilde Kommune. Affaldsdeponering foregår på Audebo Miljøcenter i Holbæk Kommune. Derudover findes flere private affaldsanlæg i Roskilde Kommune.
Miljømæssige hensyn
Flytning af jord skal begrænses mest muligt. Ved lokalplanlægning og ved konkrete projekter og anlæg bør der derfor skabes jordbalance. Det vil sige at den overskydende jord disponeres inden for projektarealet.
Ren jord kan genanvendes, hvis det har et formål. Det kan for eksempel være at begrænse støj eller regulere terræn. Terrænregulering på landbrugsjord eller øvrige steder i åbent land kræver landzonetilladelse. En betingelse for at opnå landzonetilladelse vil typisk være, at udlægningen af jord følger de eksisterende terrænformer, og projektet ikke strider mod andre væsentlige interesser.
Hvis ren jord ikke genanvendes, skal det bortskaffes som affald. Det er imidlertid ikke umiddelbart lovligt at deponere ren jord. Deponier er omfattet af særlige regler, og må som udgangspunkt kun etableres af det offentlige.
Flytning af forurenet jord skal altid anmeldes til kommunen. Deponering af forurenet jord skal ske på godkendt specialdepot. For at nedbringe behovet for deponering, bør det i forbindelse med større bygge- og anlægsarbejder overvejes, om lettere forurenet jord kan erstatte råstoffer i det omfang det er miljømæssigt forsvarligt.
I Kommuneplan 2019 er der ikke fastsat præcise afstandskrav mellem forureningsfølsomme anvendelser og til anlæg, der kan have miljømæssige konsekvenser. Der er derimod i retningslinjerne henvist til, at planlægning skal ske med udgangspunkt i statens vejledning i "Håndbog om miljø og planlægning" samt Miljøstyrelsens vejledende udtalelse om renseanlæg.
Statens vejledende afstandskraver er fastsat ud fra en vurdering af, hvilke gener hver type anlæg kan tænkes at påføre omgivelserne. Der kan f.eks. være tale om risiko for lugtgener, støj, støv og trafikbelastning. Afstandskravene gælder for såvel nye arealudlæg som for ændringer i allerede eksisterende arealudlæg, herunder intensiveret arealanvendelse, f.eks. hvor en ny lokalplan tillader opførelse af boliger på arealer, der tidligere var udlagt som friarealer i et boligområde. Retningslinjen gælder ligeledes ved både nyetableringer eller ved væsentlige udvidelser af eksisterende affaldsanlæg i forhold til arealer, der i kommune- og lokalplan er udlagt til forureningsfølsom anvendelse.
Alle byområder og store dele af landområderne er tilsluttet det offentlige kloaksystem. Spildevandet behandles på renseanlæggene i Jyllinge, Gundsømagle, Roskilde (Bjergmarken), Gadstrup og Viby. I Viby planlægges en modernisering og udvidelse af det eksisterende anlæg, hvilket nødvendiggør en rammeændring for at skabe den nødvendige plads.
Herudover er der ikke aktuelt behov for at udlægge nye arealer til renseanlæg eller spildevandsbassiner.
Fremtidige mål og planer for håndtering af spildevandet fastlægges i kommunens spildevandsplan. På kommunens hjemmeside kan du læse med om spildevand og kloakker.
Kommunen er som udgangspunkt ansvarlig for, at det kommunale afløbssystem er dimensioneret korrekt og fungerer forsvarligt, så det ikke giver anledning til oversvømmelse. Borgeren kan imidlertid ikke kræve, at et afløbssystem skal dimensioneres således, at oversvømmelser er udelukket under alle tænkelige forhold, og uanset hvor meget systemet udbygges, kan det ikke undgås, at der vil forekomme ekstremt kraftige regnskyl, som vil forårsage oversvømmelser.
I følge en folketingsbeslutning skal Danmarks radioaktive affalde forblive på Risø-halvøen indtil senest 2073, hvorefter affaldet overflyttes permanent til slutdepot andet sted i landet.
Dansk Dekommissionering har ansvaret for at håndtere det radioaktive affald og herunder sikre at der inden 2023 står en ny opgraderet lagerfacilitet klar til brug. Den opgraderede lagerfacilitet har ikke mindst til hensigt at fremtidssikre håndteringen af det miljøfarlige affald, herunder fra stormflod og stigende vandstand i fjorden.
Affaldet klassificeres som lav- og mellemaktivt, som stammer både fra Risø's forskning og fra bl.a. hospitaler, laboratorier, industri og undervisnings- og forskningssektoren. I Danmark findes ikke højaktivt affald.