Byens navn forbindes især med festival, domkirke og vikingeskibe, selv om kommunen også har mange andre events og attraktioner at byde på. Senest er rockmuseet Ragnarock åbnet på Musicon og kommunen har siden 2016 været en del af Nationalpark Skjoldungernes Land.
Roskildes nærhed til hovedstaden er en fordel, men betyder også at mange turister besøger kun byen en enkelt dag i forbindelse med ophold i København.
Målet er, at flere turister skal blive lidt længere i kommunen. Det kræver både en vifte af overnatningsmuligheder, og forskellige typer af oplevelsesmuligheder og attraktioner. Allerede nu arbejder kommunen over en bred kam for at skabe gode rammer for et mangfoldigt hverdagsliv, og disse tiltage kommer ofte også turisterne til gode.
For at fremme turismen samarbejder kommunen med mange aktører herunder VisitRoskilde.
Mere om turisme
Der er årligt flere begivenheder inden for musik, kunst, kultur, sport og lignende, som kan være anledning til længerevarende ophold i Roskilde. Den største enkeltstående begivenhed er Roskilde Festival. Kommunen har gennem sammenhængende planlægning for Roskilde Dyrskueplads og det omkringliggende landskab, Milen, sikret festivalens fremtidige rammer, herunder at der fortsat er mulighed for campering samtidig med, at der graves grus i området.
Der er tæt sammenhæng mellem udvikling af dyrskuepladsen, Milen og den musiske bydelMusicon, hvor Rockmuseet Ragnerock ligger side om side med Roskilde Festival Højskole. Sammenhængen skal give synergi og fleksibilitet mellem de tre områder i forbindelse med større events.
Roskilde Kommune arbejder sammen med Lejre Kommune om fælles markedsføring af kulturelle, musikalske, historiske og naturmæssige attraktioner i regi af Nationalpark Skjoldungernes Land. Tilsvarende bliver der arbejdet på tværs af Frederikssund, Holbæk, Lejre og Roskilde Kommuner om markedsføring af Fjordlandet, hvor fokus er på aktiviteter, kultur og natur, som knytter sig til Roskilde Fjord og Isefjorden.
Udviklingen går i retning af at flere og flere ønsker at tilbringe deres ferie under åben himmel. Kommunen vil derfor arbejde videre med at styrke turismen i relation til det åbne land og natur. Det skal primært ske gennem projekter i Grøn Blå Strategi, kommunens cyklistplanlægning og i regi af Nationalpark Skjoldungernes Land.
Tilgængelighed til natur, grønne områder, fjord og søer er afgørende og kommer ikke kun turister, men også kommunens borgere til gode.
Gode eksempler er Hedeland, Lynghøjsøerne og Himmelsøen i Milen, hvor tidligere grusgrave er omdannet til naturområder med overnatningsmuligheder, badefaciliteter og toiletfaciliteter.
Hedeland er et udviklingsprojekt, som går på tværs af Roskilde, Høje Taastrup og Greve kommuner. Visionen er at få skabt et stort og sammenhængende natur, kultur og friluftslandskab efter råstofgravning i området omkring Vindinge.
Milen er ejet og driftet af Roskilde Kommune, mens Naturstyrelsen ejer Lynghøjsøerne. Her er det bl.a. ønsket at anlægge mountainbike spor i området, som forventes ikke kun at tiltrække lokale mens også cykelturister.
Under kommuneplanens tema om Friluftsliv er det beskrevet nærmere, hvordan udelivet skal understøttes gennem planlægning og anlæg.
Et velbesøgt overnatningsstede er vandrehjemmet på Roskilde Havn. Herudover findes der hoteller i Roskilde og i Jyllinge, samt Viby Kro i den sydlige del af kommunen.
Nye overnatningsanlæg bør generelt placeres i byområdet, hvor udbuddet af service, oplevelser og trafikbetjening er stort. Flere rammeområder i Roskilde by indeholder derfor mulighed for hotel, herunder på Musicon. Det er desuden målet, at en fremtidig planlægning for området ved Ny Østergade kan rumme såvel konferencefaciliteter som hotel.
Indretning af vandrerhjem og ferielejligheder i eksisterende bygninger i landzone kræver landzonetilladelse. Ved afgørelsen vil Roskilde Kommune blandt andet lægge vægt på natur- og landskabshensyn samt behovet for nærhed til offentlig trafikforsyning, bysamfund, stisystemer, støj m.v. Indretning af ferielejligheder kræver desuden udlejningstilladelse efter sommerhuslovens regler om erhvervsmæssig udlejning. Praksis har været, at der typisk ikke vil blive give tilladelse til mere end 10 ferielejligheder i en overflødiggjort driftsbygning. Det er i alle tilfælde en forudsætning, at ejeren bor på ejendommen.
Fritids- og sommerhuse skal som udgangspunkt, placeres inden for udlagte sommerhusområder. For at understøtte turismeerhvervet, vil der i forbindelse med udarbejdelsen af nyt administrationsgrundlag for landzonesagsbehandling, blive set på mulighederne for at give landzonetilladelse til nye fritidshuse og udvidelse af eksisterende fritidshuse/sommerhuse i det åbne land. Dette vil ske efter en konkret vurdering, herunder med hensyntagen til landskabs-, natur- og kulturværdier, infrastrukturelle forhold og uden støjgener for omgivelserne.
Kommuneplanen giver mulighed for vandrehjem i Hedeland. Der er udlagt areal til nye campingpladser. Hvis der opstår ønske om en ny campingplads forudsætter det et tillæg til kommuneplanen. Primitive teltpladser og shelters i princippet kan placeres overalt, hvor det ikke skader beskyttelsesinteresser.
Der udlægges ikke nye sommerhusområder i kommunen. Det er en national interesse at beskytte kysten til glæde for hele befolkningen. Planloven giver derfor kun begrænsede muligheder for nybyggeri i kystnærhedszonen og tillader ikke, at der udlægges nye sommerhusområder langs kysterne i Roskilde Kommune. Eksisterende sommerhusområder langs kysterne skal fastholdes som rekreative områder.
I Roskilde Kommune findes 1 sommerhusområde med ca. 20 huse i kystnærhedszonen ved Lille Valby Strand, samt 3 sommerhusområder med i alt ca. 220 huse i baglandet ved Kastaniehøj, Maglemose og Ramsø Gårde. Alle områderne er stort set udbyggede.
Nærhed til hovedstaden og koncentration af vidensinstitutioner betyder, at der er potentiale for flere erhvervsturister. En erhvervsturist er den type turist, som i snit bidrager mest til den lokale omsætning. Roskilde Kommune har allerede mindre og mellemstore konferencefaciliteter. Der er muligheder for nye hoteller flere steder i Roskilde, herunder også i tilknytning til Roskilde Kongrescenter Bauhaus Arena.