Kommuneplanen fastholder derfor den eksisterende og velfungerende detailhandelsstruktur.
Centerstrukturen består af bymidter i Roskilde, Trekroner, Jyllinge og Viby. Bydelscentre, som supplerer bymidterne, findes ved Hyrdehøj, på Musicon, på Københavnsvej og på Holbækvej i Roskilde. Små lokalcentre til daglig forsyning er geografisk spredt i boligområder i Roskilde og de mindre byer i kommunen. Områder til butikker for pladskrævende varegrupper, som f.eks. biler og byggematerialer, er fortrinsvist koncentreret i den østlige del af Roskilde.
Roskilde by skal fortættes med flere boliger, og byen skal være regionens største og mest oplevelsesintense handelsby. Både traditionelle og nyskabende butikskoncepter skal kunne finde plads i byen. Det er meget afgørende, at udvikling af detailhandelen, trafik og parkering tænkes sammen.
Beliggenhed og størrelse af centerområder er tilpasset befolkningstal og infrastruktur i kommunen. I Kommuneplan 2019 er bestemmelser om centerstørrelser og butiksstørrelser justeret i overensstemmelse med de mere fleksible regler for detailhandel i den moderniserede planlov fra 2017 og nyt landsplandirektiv for detailhandel i hovedstadsområdet fra 2018.
Dagligvarebutikker skal i samspil med øvrige butikker være med til at sikre liv og oplevelser i bymidter og øvrige centerområder. Der kan derfor ikke forventes tilladelse til etablering af egentlige dagligvarebutikker uden for centerområderne. Der kan dog i mange områder med boliger etableres små kiosker og lignende. Endvidere kan der i landområder i en vis grad etableres mindre butikker i overflødiggjorte bygninger.
Læs mere
I kommuneplanen er der fortsat rummelighed til en betydelig udvikling i detailhandelen i Roskilde bymidte. I Kommuneplan 2016 blev rummeligheden i bymidten udvidet med henblik på projektet ved Ny Østergade. Aktuelt er det dog ikke afklaret, hvornår dette projekt realiseres. Med ændret planlov åbnes for større butikker i bymidten.
Udvidelsen af Trekroner bymidte i 2016 har givet mulighed for syd for banen at placere større butikker, som ikke er oplagte i traditionelle bymidter. Udviklingen her er gået stærkt, og området er i dag næsten fuldt udbygget.
Ønsket om at tilpasse detailhandel i forhold til udviklingen af Musicon kan med de nye detailhandelsregler endelig imødekommes. Med Kommuneplan 2019 gives mulighed for at udvide og koncentrere handelen omkring områdets hovedstrøg, mens butiksmulighederne i det øvrige Musicon-område nedjusteres.
Der er siden seneste revision af kommuneplanen ikke sket væsentlig ændringer af detailhandel i den nordlige del af kommunen. Kommuneplanen indeholder mulighed for, at detailhandelen kan udvides i takt med boligudbygningen i Jyllinge.
Viby skal udvikles på både kort og langt sigt. Nye boliger er aktuelt ved at blive realiseret på Skousboarealet. Kommuneplanens geografiske ramme for detailhandel i bymidten er tidligere justeret for at sikre, at handelen koncentreret i byens nordlige del.
Kommuneplan 2019 giver mulighed for moderniseringer af de små lokale centre, som findes spredt i kommunen, herunder mulighed for lidt større dagligvarebutikker.
Kommunens butikker for pladskrævende varegrupper er i høj grad koncentreret omkring Roskilde by, især i Roskilde øst – såvel øst som vest for motorvejen. Der udlægges et nyt mindre område til pladskrævende varegrupper ved Ringstedvej, mens et område af ca. tilsvarende størrelse nedlægges i Ringstedgade med henblik på fortætning med boliger.
Planloven blev moderniseret i juni 2017, herunder reglerne om detailhandel. I december 2018 kom en ny udgave af landsplandirektiv for detailhandel i hovedstadsområdet. De væsentligste ændringer i de statslige regler er i korte træk:
Maksimal størrelse af dagligvarebutikker i bymidter og bydelscentre udvides fra 3.500 m2 til 5.000 m2.
Maksimal størrelse af dagligvarebutikker i øvrige områder udvides fra 1.000 m2 til 1.200m2, dog nu medregnet personalefaciliteter.
Tidligere var den maksimale størrelse af udvalgsvarebutikker i bymidter og bydelscentre 2.000 m2, og der kunne kun i meget begrænset omfang udlægges større butikker. Størrelsesgrænsen for udvalgsvarebutikker i bymidter og bydelscentre er nu ophævet. Det betyder, at det er kommunen, som i planlægningen fastsætter maksimale butiksstørrelser i de enkelte områder.
Den tidligere regel om, at butikker for pladskrævende varegrupper skal placeres uden for bymidter, bydelscentre og lokalcentre er ligeledes ophævet. Samtidig er der ikke længere en stram definition af, hvad der er pladskrævende varegrupper.
Det nye landsplandirektiv for detailhandel i hovedstadsområdet betyder, at Roskilde Kommune nu selv kan fastsætte størrelse af bydelscentre og ikke længere er bundet af et maksimalt areal på 5.000 m2. Lokalcentre kan dog fortsat ikke være større end 3.000 m2.
De nye regler giver Roskilde Kommune mere fleksibilitet i planlægningen for detailhandel. Kommunen har derfor gennemgået alle centerområder og konkret taget stilling til, i hvor høj grad de lempeligere regler giver anledning til ændringer. I overvejelserne har indgået hensynet til en fair konkurrence og balanceret udvikling i hele kommunen, resultater af detailhandelsanalysen fra 2016 samt de senest indhøstede erfaringer.
Der var i processen omkring Kommuneplan 2016 stor fokus på handel og byliv. Roskilde Kommune foretog den gang en meget grundig kortlægning og analyse af detailhandelen i hele kommunen.
Data, konklusioner og udviklingsperspektiver fra detailhandelsanalyse 2016 er i vidt omfang fortsat gældende.
Der findes i Roskilde Kommune ca. 400 butikker, heraf størstedelen i Roskilde by. Byen er fortsat en relativt stærk handelsby, og selv om detailhandelen i Roskilde også mærker konkurrencen fra nethandel, så er Roskilde by i modsætning til mange andre byer i Danmark ikke præget af tomme butikker.
Den væsentligste ændring siden 2016 er udbygningen af den nye del af Trekroner bymidte syd for banen med store butikker. Nogle af butikkerne er ny og andre er flyttet dertil fra andre dele af Roskilde.
Kommunen har i revision af Kommuneplan 2019 valgt at koncentrere indsatsen om at gennemgå alle centerområder og i relevant omfang implementere de muligheder, som de nye statslige detailhandelsregler giver, samt om at indarbejde de konkrete ændringer, der siden er sket i butiksarealer.
Kommunens nuværende butiksareal for dagligvare- og udvalgsvarebutikker (altså eksklusive butikker for pladskrævende varegrupper) er ca. 172.000 m2. Heraf er ca. 30.000 m2 butiksarealer, der ligger uden for den udlagte centerstruktur.
Den samlede rummelighed for dagligvare- og udvalgsvarebutikker i centerområder var i Kommuneplan 2016 228.450 m2.
Den samlede rummeligheden for dagligvare- og udvalgsvarebutikker øges med Kommuneplan 2019 med i alt 6.500 m2. Tallet dækker i helt overvejende grad over ændringer på Musicon, hvor butiksmuligheder koncentreres og udvides i bydelscenteret, mens mulighederne på den øvrige del af Musicon begrænses. De øvrige udvidelser skyldes omdannelse og fortætning af hjørnet Køgevej/Søndre Ringvej samt mulighed for lidt større dagligvarebutikker i en række lokalcentre.
Rummeligheden for pladskrævende varegrupper i Roskilde Kommune er relativ høj. Detailhandelsanalysen i 2016 kunne fastslå, at den samlede rummelighed var ca. 167.000 m2, mens det etablerede butiksareal for pladskrævende varegrupper var ca. 53.000 m2.
Der er siden 2016 været udskiftning i nogle butikker for pladskrævende varegrupper, men der er ikke sket større arealmæssige ændringer. Der er derfor heller ikke behov for større ændringer i kommuneplanen. I et område ved Ringstedgade udtages mulighed for 5.900 m2 pladskrævende varegrupper med henblik på omdannelse og fortætning med boliger, og til gengælde udlægges nye 7.000 m2 ved Ringstedvej.
Rummeligheden i området Darupvang opjusteres for at tilpasse til det faktiske butiksareal
Ændringerne for de enkelte centerområder er:
I Roskilde bymidte, som består af den historiske bymidte samt Ros Torv, sker løbende udskiftning af butikker, men samlet butiksareal er over tid ret stabilt. Kommuneplan 2019 giver mulighed for, at dagligvarebutikker i byens centrale gader kan være op til 5.000 m2 i stedet for planlovens hidtidige grænse på 3.500 m2. Der er endvidere indsat mulighed for, at der kan planlægges for udvalgsvarebutikker større end 2.000 m2 samt for butikker for pladskrævende varegrupper, såfremt de kan indpasses lokalt, herunder i forhold til trafikafvikling.
I Trekroner bymidte er der siden Kommuneplan 2016 kommet en del flere butikker, både mindre udvalgsvarebutikker i den ”gamle” del af centerområder nord for jernbanen og ikke mindst i det nye område syd for banen. Området syd for banen er over meget kort tid blevet næsten fuldt udbygget. Området er reserveret til udvalgsvarebutikker, som – typisk på grund af størrelse - ikke er egnet til placering i byens øvrige, mere tætte butiksgader. Da planloven ikke længere har en fast definition af forskellen på udvalgsvarer og pladskrævende varegrupper, og samtidig tillader pladskrævende varegrupper i bymidter, udvides mulighederne i Trekroner bymidte syd, så begge kategorier kan lokaliseres her. Butikker skal dog som hidtil være mindst 1.000 m2, og der er nu indsat et loft på 7.500 m2 svarende til den største butik i området.
I Hyrdehøj bydelscenter er den største dagligvarebutik lovligt etableret før planlovens nu tidligere grænse på 3.500 m2. For at svare mest muligt til den reelle størrelse af den eksisterende butik udvides kommuneplanens butiksstørrelse for dagligvarebutikker i området til planlovens nugældende grænse på 5.000 m2. Den samlede størrelse af bydelscenteret fastholdes på 7.400 m2.
I Musicon bydelscenter er der siden 2016 etableret en række mindre butikker. Butiksudviklingen på Musicon har været begrænset af planlovens hidtidige grænse på 5.000 m2 for størrelse på bydelscentre. Rammen udvides med Kommuneplan 2019 til 10.000 m2, så der bliver plads til både de eksisterende butikker ved Søndre Ringvej, en ny dagligvarebutik og udvalgsvarebutikker, således at butiksudbuddet kan modsvare den forventede videre udvikling af området med op til ca. 2.500 beboere, ca. 1.000 arbejdspladser samt gæster i området.
Den geografiske afgrænsning af bydelscenteret er justeret i forhold til resten af Musicon-området, så udviklingen med butikker, restauranter og andre publikumsorienterede aktiviteter koncentreres mere omkring Rabalderstræde og Containerstriben. Det er intentionen, at handelslivet på Musicon skal fokuseres omkring Musicons profil inden for iværksætteri og events og dermed være anderledes og ikke en konkurrent til Roskilde bymidte. Maksimal størrelse for udvalgsvarebutikker justeres ned fra hidtil 750 m2 til 500 m2, dog således at der kan være op til to udvalgsvarebutikker på op til 1.000 m2.
For som nævnt at koncentrere butikkerne mere langs Musicons hovedstrøg nedsættes rammen for butikker i det øvrige Musicon, hvor der kan være butikker til salg af egne produkter. Butiksstørrelsen her fastholdes på 100 m2, mens den samlede ramme nedsættes fra 1.500 m2 til 1.000 m2.
I Københavnsvej bydelscenter er dagligvarebutikken på Dommervænget lukket og det forventes ikke, at der igen åbnes butikker der. Området for det tidligere lille lokalcenter i Dommervænget bevares dog inden for centerafgrænsningen. Der er aktuelt ikke stor rest i områdets rummelighed, som fastholdes på 4.000 m2 for ikke i for høj grad at konkurrere med Roskilde og Trekroner bymidter, og for ikke at skabe problemer med trafikafvikling langs den trafikerede Københavnsvej. For at sikre mulighed for modernisering af butikker i området udvides butiksstørrelser for dagligvarebutikker fra 1.000 m2 til 1.200 m2. For endvidere at sikre en større fleksibilitet i udviklingen af Københavnsvej udvides størrelse for udvalgsvarebutikker til 2.000 m2. Den hidtidige begrænsning på 1.000 m2, var en butiksstørrelse, der stammende fra områdets fortid som lokalcenter.
I Holbækvej bydelscenter er der sket ombygning af dagligvarebutikken. Området er omfattet af helhedsplan for Ringstedgade. Arealet for bilforhandler på hjørnet af Holbækvej og Ringstedvej kan omdannes til dagligvare- og udvalgsvarebutikker.
I Jyllinge bymidte er den største dagligvarebutik lovligt etableret med en størrelse over planlovens hidtidige begrænsning på 3.500 m2. For at tilpasse kommuneplanens bestemmelser til den reelle butiksstørrelse ændres den maksimale størrelse for dagligvarebutikker i centerområdet til 4.000 m2.
I Viby bymidte er dagligvarebutikkerne generelt mindre, og der vurderes ikke at være behov for tilsvarende ændringer her.
I en række lokalcentre er størrelse for dagligvarebutikker i overensstemmelse med planlovens nye mulighed ændret fra 1.000 m2 til 1.200 m2, men nu inklusive arealer til personalefaciliteter. Det gælder for centerområderne Klosterengen, Himmelev, Østervang, Bakkegården, Roskildevænget, Rørmosen, Svogerslev, Vindinge landsby, Ågerup, Gundsømagle, Nordmarken, Gadstrup og Snoldelev, samt den enkeltstående butik på Himmelev Bygade.
Bakkegården lokalcenter, som omfatter områder på begge sider af Køgevej, udvides geografisk i forbindelse med en større omdannelse af hjørnet Køgevej/Søndre Ringvej. Der forventes etableret mange nye boliger, og det samlede butiksareal udvides fra 1.500 m2 til 2.500 m2.
Det anses ikke for sandsynligt, at der inden for planperioden vil ske både udvidelse af eksisterende købmandsbutik, samtidig med at der i Vindinge landsby etableres en helt ny dagligvarebutik på 1.200 m2. Men for både at kunne rumme en allerede lokalplanlagt og dermed ret til udvidelse af den eksisterende købmandsbutik i Vindinge og samtidig give mulighed for, at en ny dagligvarebutik i byen kan være op til 1.200 m2, udvides den samlede rummelighed for detailhandel i byen med 200 m2, det vil sige til i alt 2.000 m2.
På tilsvarende vis øges den samlede rummelighed i Nordmarken lokalcenter med 400 m2, så der i rammen er plads til både den eksisterende blomsterbutik og en eventuel udvidelse af de to dagligvarebutikker med hver 200 m2.
Endelig justeres rummeligheden i Snoldelev, så den samlede rummelig svarer til den nye størrelse på én dagligvarebutik på 1.200 m2.
Ændringerne for områder for pladskrævende varegrupper er:
Området Ringstedgade/Borgediget har førhen været domineret af en enkelt stor butik for pladskrævende varegrupper, og kommuneplanen har givet mulighed for både pladskrævende varegrupper og små udvalgsvarebutikker. I forbindelse med helhedsplanlægning for omdannelse af området langs Ringstedgade er disse muligheder fjernet med henblik på fortætning med boliger. Området ligger centralt i Roskilde og tæt ved centerområder, og i lighed med bestemmelserne for flere andre boligområder vil der fremover kun være mulighed for små butikker til områdets daglige forsyning.
Med Fingerplanen 2019 kom et areal ved Ringstedvej/Lindenborgvej ind i ”det ydre storbyområde”. Det vil sige, at kommunen her kan planlægge for ny byudvikling.
Som erstatning for det nedlagte område til pladskrævende varegrupper i Ringstedgade udlægges området til blandt andet pladskrævende varegrupper med en samlet rummelighed på 7.000 m2 og en maksimal butiksstørrelse på ligeledes 7.000 m2.
Rummeligheden i Erhvervsområde Darupvang er udvidet med 1.000 m2 for at svare til det faktiske butiksareal.